Trygghetsreglement

1) GENERELT

Alle i Herd er ansvarlig for at miljøet i klubben oppleves som trygt, uansett alder, kjønn og kulturell bakgrunn.

Alle i Herd bør se viktigheten av å ta vare på sin egen og andres fysiske og psykiske helse. I tillegg til den fysiske aktiviteten har vi også fokus på kosthold, restitusjon (hvile/søvn), skadeforebygging, inkludering og ansvarlighet. Hvis det oppstår bekymring om egen eller andres helse oppfordres det til å ta kontakt med klubbens administrasjon eller nærmeste lagleder som igjen tar kontakt med administrasjonen.

Herd har et ansvar for å sikre at alle i klubben setter seg inn i retningslinjene for å fremme våre verdier, kunne forebygge skader og ulykker og være forberedt på kritiske situasjoner samt varsle klubbens kriseteam ved behov.

Ved alvorlige brudd på retningslinjene skal klubben ta kontakt med helsetjenesten, rusomsorgen, barnevernet eller politiet, avhengig av innholdet i den aktuelle saken.

Retningslinjene gjelder medlemmer, foreldre/foresatte og andre voksne.

 

2) INFORMASJON

Alle i Herd skal jevnlig få relevant informasjon om våre retningslinjer. Dette gjennomføres i starten av hver sesong og inngår i årshjulet. Administrasjonen er, sammen med relevante styrer, ansvarlig for å tilrettelegge nødvendig informasjon.

 

3) POLITIATTEST

Herd vil med hjemmel i strafferegistrering forskriften § 12 nr.4 p første ledd, bokstav p kreve fremlagt politiattest av ansatte, frivillige, inkludert dommere, som arbeider med barn og unge personer i Herd. Det ansvarlige organisasjonsleddet, administrasjonen, har ansvar for avkreving av politiattest, sammen med våre styrer. Attesten skal i utgangspunktet legges frem før oppstart som trener/lagleder/dommer, dog senest 3 måneder etter slik oppstart. Attester bør fornyes hvert 3. år.

 

4) TAUSHETSPLIKT

Alle i Herd har taushetsplikt (uvedkommende skal ikke informeres om de opplysninger en får kjennskap til om enkeltpersoner), og bør bekrefte taushetsløftet før tjenesten starter. Taushetsplikten gjelder også etter tjeneste i Herd. Unntak fra dette forekommer når det foreligger en opplysningsplikt til politiet (etter straffeloven § 139) eller barnevernet (etter barnevernsloven §

6-4-2) og/eller ved mistanke om omsorgssvikt eller mishandling av barn.

Medlemmer som begår overgrep, skal foruten å håndteres etter straffeloven, også kunne behandles i henhold til NIFs lovverk.

 

5) AKTIVITETER/ARRANGEM ENTER

Ved aktiviteter og arrangementer for barn og unge, bør det være minimum to voksne til stede (en ideell målsetning i yngre klasser er 1 voksen for hvert 5. barn). En voksen fra Herd bør aldri være alene med et barn, og en voksen bør aldri reise alene på tur med en gruppe barn. Med voksne menes personer over 18 år. Det åpnes for at en av disse personene kan være under 18 år, men ikke yngre enn 16 år.

 

6) RUSMIDLER

Alle arrangementer for barn og unge i regi av Herd skal være rusmiddelfrie.

Ved arrangementer for utøvere over 18 år skal klubben ha retningslinjer for en ansvarlig rusmiddelkultur. Hensikten er å fremme en sunn livsstil og forbygge mot skader og ulykker. Med rusmidler mener vi alkohol, tobakk (herunder snus), narkotika og doping.

  • Trenere og lagledere er ansvarlige for at barn og unge skal avstå fra bruk av rusmidler på alle reiser, treningssamlinger, konkurranser og arrangementer med barn og unge
  • Aktive i Herd skal ikke bruke eller være påvirket av rusmidler under trening, sportslige samlinger, kamper eller stevner (også ifm. måltider). Dette gjelder også dommere.
  • I forbindelse med turneringer, samlinger eller reiser skal foreldre eller andre ledsagere avstå fra bruk av rusmidler i aktivitets-/arrangementsområdet. Utenom aktivitetstiden og utenfor området bør man bare i svært begrenset utstrekning bruke eller være påvirket av tillatte rusmidler.
  • Bruk av illegale rusmidler, prestasjonsfremmende stoff eller preparat på dopingliste (Antidoping Norge/NIF) er uforenlig med deltakelse i Sportsklubben Herd.
  • Ingen i Herd skal kjøpe, dele eller på annen måte skaffe rusmidler til personer under 18 år. Dette er forbudt etter norsk lov (langing).

 

7) TRENERE/LAGLEDERE

Utover dette skal våre ledere og trenere:

  • Behandle alle med respekt, og avstå fra alle former for kommunikasjon, handling eller behandling som kan oppleves som voldelig eller krenkende.
  • Unngå berøringer som kan oppleves som uønsket.
  • Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves som seksuelt ladet.
  • Ikke tilby noe form for motytelse i den hensikt å forlange eller forvente seksuelle tjenester i retur.
  • Unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler utøveres kjønn, kulturelle bakgrunn, religion eller seksuell orientering på en negativ måte eller på annet vis fremstå trakasserende/sterkt nedsettende.
  • Være oppmerksom på overdreven bruk av forskjellige medikamenter og næringsmidler
  • Være oppmerksom på overdreven og uvettig bruk av dataspill, pengespill og sosiale medier (herunder mobiltelefoner)
  • Tilstrebe å ha begge kjønn representert i støtteapparatet
  • I størst mulig grad unngå kontakt med utøvere i private rom uten at det er flere til stede eller det er avtalt med foresatte eller idrettsledelsen.
  • Vise respekt for utøverens, trenerens og lederens privatliv og unngå nærgående spørsmål om private forhold.
  • Unngå doble relasjoner. Dersom et gjensidig forhold etableres bør situasjonen tas opp og avklares åpent i miljøet.
  • Gripe inn og varsle klubbens kriseteam dersom man opplever brudd på disse retningslinjene.

 

8) SENIORFOTBALL

Også seniorfotballen i Herd omfattes av reglene ovenfor. Når det gjelder alkohol har likevel lagenes hovedledere og hovedtrenere adgang til å etablere ansvarlige rutiner som utenfor treninger og kamper ved enkelte anledninger tillater sømmelig omgang med alkohol for myndige trenere, ledere og spillere. Omfanget skal være sterkt begrenset, og ta hensyn til at gruppene gjerne har innslag av spillere under myndighetsalder.

Ved arrangement for A-lag der det nytes alkohol, vil det være totalforbud for utøvere under 18 år å nyte dette. Alle spillere, trenere og ledere skal representere Herd på en god måte om det nytes alkohol. Ved reise til kamper, treningsleire m.m er det totalforbud mot alkohol, så fremt ikke hovedtrener/hovedlagleder har gitt lov til dette. (Det kan være under sosiale lagbyggingstiltak, feiring av oppnådde mål e.l.). Ingen under 18 år kan bruke tobakk ifm trening, kamp eller reise. Det skal også være restriktive holdninger vs. bruk av snus. Det er selvfølgelig totalforbud mot bruk av doping og narkotika for samtlige tilknyttet Herds A-lag.

Herds A-lag vil også utarbeide nærmere retningslinjer for lagenes forhold til spill, gambling og øvrig livsførsel som kan ha betydning for det sportslige samt klubbens anseelse.

 

9) BRUDD PÅ REGLEMENTET

Dersom styret eller administrasjonen finner det nødvendig, kan de beslutte at en frivillig må slutte i

en aktivitet uten ?oppsigelsestid? (NIF gjeldende lovverk paragraf 11-2).

Norsk idrett sine retningslinjer gjelder også for alle i klubben vår. *Alle* er definert som frivillige, ansatte, kontraktsinnleide, ledere, trenere og administrasjon. Alle i Herd skal rette seg etter norsk lov på de områdene som er nevnt ovenfor.

Klubbens hovedstyre har fullmakt til å fastsette konsekvenser for brudd på retningslinjene, herunder det som gjelder turer, cuper, treningssamlinger osv. Blant relevante tiltak kan være bortvisning, hjemsending, suspensjon mv.

 

KRISETEAM

SK Herd har et eget kriseteam. Dette gjelder ved følgende saker:

  • Overgrepssaker
  • Ulykke med personskader
  • Dødsfall blant klubbens medlemmer
  • Økonomisk utroskap
  • Klare brudd på det klubben ønsker å stå for. I dette ligger også mobbing og trakassering
  • Andre saker som kan medføre spesielle medieoppslag, eller uønsket oppmerksomhet fra det offentlige

Alle henvendelser til kriseteamet behandles konfidensielt.

Varslere skal holdes underrettet om hvordan saken blir behandlet av klubben. Varselmottaker skal underrette klubbens ledelse, og mottakere ledelsen skal underrette hele ledelsen. Varsler skal også informeres om at alvorlige forhold umiddelbart også må meldes til politiet.

 

TELEFONNUMMER I EN KRISESITUASJON

Det er viktig å understreke at i en nødsituasjon ringer man først vanlig nødnummer. Deretter tar man kontakt med en av følgende ledere i Herd:


Herdkontoret:

70 14 63 13

 

Daglig leder, Jan Erik Sørnes:

906 84 116

 

Styreleder, Eirik Holmelid:

911 62 663

 

Styremedlem, Heidi Thomassen:

970 10 378

 

Disse vil kunne bistå med å formidle kontakt til andre aktuelle instanser/kriseteam i Ålesund kKommune.

Moa Helsestasjon vil være tilgjengelige for barn og unge som bor i vårt område. Kontaktperson er Teamleder for Blindheim og Moa helsestasjon tel 70 16 45 40 (dagtid).

Helsestasjonen har helsesøstre ved alle skolene i området, og elever/foreldre kan ta kontakt ved skolene eller ved helsestasjonen om de har spørsmål.